En de Winnaar is...

Ruim 120 bezoekers waren naar Deurne gekomen om deze happening mee te maken. Een recordaantal van 84 films werd in één ochtend vertoond. Gelukkig waren ze geen van alle langer dan 60 seconden. De organiserende filmclub Deurne had dan ook alles uit de kast getrokken met hulp van een professioneel reclamebureau om het festival bekendheid te geven en het resultaat is er dan ook naar.

Het festival werd gehouden in het Martien van Doorne cultuurcentrum. Dit prachtige en gloednieuwe theater is vernoemd naar de oprichter van DAF, die inwoner van Deurne was.

One Minute Movie Cup 2013 004 kleinDe jury, bestaande uit Piet van Eerden, Ben Teeninga en Emile de Gruijter selecteerden 16 films, waar het publiek de winnaar uit selecteerde middels zitten en opstaan.

Dat werd zorgvuldig en rij voor rij geteld, zodat er geen twijfel was over wie de meeste stemmen had. Soms lag het aantal stemmen voor beide films bijna gelijk, maar toch moet er dan één film afvallen.

Het is onvermijdelijk bij zo'n groot aantal films dat er mooie producties buiten de boot vallen. De jury mag immers maar 16 films selecteren.

One Minute Movie Cup 2013 008 kleinIn de eerste ronde vallen er 8 films af. De anderen gaan door naar de tweede ronde, waar 4 films uit overblijven, die allemaal in de prijzen gaan vallen. In de halve finale wordt beslist welke 2 films doorgaan naar de finale. In de finale wordt de winnaar gekozen.

 

 

 

 

 

 

De beste 4 films waren:

  • Blik van Jaap Smids
  • Glaasje van Niek van Oostenbrugge
  • With love in the kitchen van J. Homan
  • Zelfportret van Albert Bokslag.

 

One Minute Movie Cup 2013 016 kleinIn Blik steelt een vrouw een conservenblik in de winkel en wordt gesnapt en veroordeeld, maar dan is er ook nog haar echtgenoot die zijn bijdrage levert..


 


 

One Minute Movie Cup 2013 013 kleinGlaasje is geďnspireerd op Glas van Bert Haanstra. In prachtige sepiabeelden van een Tjechische glasblazerij, gemonteerd op vrolijke muziek, wordt in beeld gebracht hoe men daar een wijnglas blaast.


 


 

One Minute Movie Cup 2013 018 kleinWith love in the kitchen is een prachtige animatie van een kaasschaaf en een koekenpan, die een romance beginnen, met heel merkwaardige nakomelingen tot gevolg.


 


 


 

One Minute Movie Cup 2013 020 kleinZelfportret is een combinatie van speelfilm en animatie, waar uitgebeeld wordt dat de hoofdpersoon gevangen zit in zijn eigen beperkingen.

Van deze films wint With love in the kitchen de tweede prijs. Samen met de winnaar Zelfportret zullen deze films mogen deelnemen aan het Nederlands programma van het Unica festival in Fieberbrunn.

Niet alleen deze twee winnaars wacht een groter publiek. De beste 16 films zullen ook worden vertoond tijdens de Nacht van het witte doek in Deurne, uiteraard met toestemming van de makers.

De stichting Máskura wil een selectie van de beste 16 films gebruiken voor het samenstellen van support DVD's voor zieken. De NOVA ondersteunt dit mooie initiatief van harte. De makers konden ter plaatse toestemming hiervoor geven. Op deze wijze kunnen wij mensen een plezier doen, die vanwege ziekte een opsteker hard nodig hebben.

De foto's zijn gemaakt door Piet van Eerden.