Persbericht, 1 juni 2006

COLLECTIE SMALFILMMUSEUM NAAR BEELD EN GELUID

Unieke amateurfilms zijn nu toegankelijk voor iedereen

 

Hilversum – Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is vandaag eigenaar geworden van een zeer bijzondere collectie: de complete collectie amateurfilmopnamen van het Smalfilmmuseum. Er is geen vergelijkbare collectie waar zoveel uniek amateur-materiaal in Nederland is bijeengebracht. Het betreft films die een historische terugblik bieden op het dagelijks leven van de laatste 100 jaar. Een verzameling authentieke en ook persoonlijke documenten waarin naïviteit en spontaniteit zo duidelijk zichtbaar zijn. Juist dat beeld, zonder gêne gemaakt, onderscheidt de collectie van enig ander historisch beeldmateriaal. Beeld en Geluid is trots deze unieke collectie amateurfilms, filmapparatuur en documenten te kunnen behouden en veilig te stellen voor de komende generaties.

Met de verwerving van de collectie van het Smalfilmmuseum door Beeld en Geluid blijft de collectie in stand en blijft het in de verre toekomst ook nog raadpleegbaar. Henk Verheul, conservator van het Smalfilmmuseum zegt daarover: “We hechten vooral een groot belang aan de museale en educatieve opdracht van Beeld en Geluid. De laatste jaren is de smalfilmcollectie al veelvuldig gebruikt door studenten op universiteiten en hogescholen. Nu wordt de collectie ook toegankelijk voor een groot publiek.” Op aanvraag kunnen programmamakers bij Beeld en Geluid deze collectie bekijken of hergebruiken voor uitzending.

De Stichting Smalfilmmuseum werd opgericht in 1985 en verzamelde audiovisueel materiaal van nationaal belang, documentatie en objecten in relatie tot de amateurfilm. De Stichting conserveerde films en organiseerde vele lezingen en voorstellingen. Daarnaast inventariseerde het vindplaatsen van interessant amateur-materiaal in Nederland. De conservering en digitalisering van een belangrijk deel van de Smalfilmmuseum collecties werd de afgelopen jaren mogelijk gemaakt in samenwerking met Beeld en Geluid en met de financiële bijdragen van de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB fonds, het ThuisKopie Fonds, K.F. Hein Fonds, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, de Provincie Noord-Holland en een aantal kleinere fondsen en particuliere bijdragen. Het Smalfilmmuseum nam al jarenlang ook veel initiatieven op het gebied van vertoning o.a. de jaarlijks terugkerende Dag van de Amateurfilm. Hiervoor werd de Stichting Amateurfilm opgericht. Samen met deze stichting streeft Beeld en Geluid ernaar om de nationale collectie amateurfilms verder onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor een groot publiek. Meer informatie is te vinden op www.stichtingamateurfilm.nl.

Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het nationale audiovisuele archief, met een collectie die dateert vanaf 1898 tot de dag van vandaag. Het instituut bewaart de grootste collectie televisieopnamen, radio, muziek, film en amateurfilm, foto's en voorwerpen uit de mediageschiedenis van Nederland. Beeld en Geluid beheert deze dagelijks groeiende collectie en maakt dit audiovisueel erfgoed voor iedereen toegankelijk. Op 2 december opent Beeld en Geluid een spectaculaire publieksattractie op het Media Park. In deze Beeld en Geluid experience ondervinden bezoekers, in een 3300 m² grote fantasiestad, aan den lijve hoe hun wereld wordt gekleurd door de media. Binnen deze media experience vindt het materiaal uit de smalfilmcollectie een plaats in o.a. het paviljoen Bewegend geheugen. Een paviljoen die de bezoeker meeneemt naar lang vervlogen tijden. Kijk voor meer informatie op www.beeldengeluid.nl.