kopie van lvsl logo  

De Leidse Video en Smalfilm Liga 70 jaar jong!

De Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is als Leidse Smalfilm Liga (LSL) opgericht in 1942 en telt nu (maart 2012) 115 leden.

Midden in de oorlog een filmclub oprichten, is niet iets waar je direct aan zou denken. In de beginjaren werd er dan ook zeer mondjesmaat gefilmd. Het was duur en de tijd was er niet naar, maar enkele enthousiastelingen begonnen toch met een club met in die tijd de chique naam van Liga.

In 2011 overleed een van de oprichters van de LVSL, Emile Timan. Tot aan zijn dood is hij als ere-voorzitter lid gebleven van de LVSL. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd Timan beroemd in Leiden om zijn filmvertoningen. Die films zijn van grote waarde en daarom zijn ze opgenomen in de collectie van het smalfilmmuseum/Beeld en Geluid.

Iedere maandagavond is er een bijeenkomst in Wijkcentrum Vogelvlucht te Leiden.

De avonden hebben thema’s: iedere 1e maandag van de maand is er filmanalyse. Op die avond worden nieuwe filmproducties van leden bekeken en van commentaar voorzien. Wat zijn sterke punten en wat zijn verbeterpunten? Daardoor kan de film verder verbeterd worden of aangepast.

De 2e maandag van de maand is voor LVSL-plus. Deze afdeling is aangesloten bij ZH-1 van de NOVA. Deze leden willen hun films aan een breder publiek tonen. Op de 2e maandag is er veel praktische oefening op filmgebied. Dit jaar heeft Steven Geldof LVSL-plus ondersteund.

De 3e maandag is clubavond. Dit is eigenlijk een vreemde naam voor een avond want alle LVSL avonden zijn eigenlijk clubavonden. Maar op deze avond ontvangt de LVSL vaak een andere club die film-producties van zijn leden laat zien. Meestal komen de makers van de films mee en kunnen er vragen worden gesteld over hoe de film tot stand is gekomen.
Soms worden er mensen uitgenodigd die op filmgebied iets bijzonders kunnen laten zien of vertellen.
Het komt echter ook voor dat een van de eigen leden iets bijzonders te melden heeft en op die manier een avond vult. Heel wat grote namen op het gebied van film zijn te gast geweest bij de LVSL: Kees Brusse, Rudolf Spoor, Tim Oliehoek, Menno Bentveld. Maar ook minder bekende mensen met veel vakkennis, zijn op de LVSL clubavond uitgenodigd.

De 4e maandag van de maand staat in het teken van montage- en digitale fotocursussen. Er wordt “les” gegeven in Final Cut Studio, iMovie, Adobe Premiere, Pinnacle Studio en Casablanca. En er wordt een cursus digitale fotografie gegeven en dan met toepassing daarvan in film.

Als er een 5e maandag in de maand is, wordt er een filmwedstrijd georganiseerd.

Naast de clubavonden zijn er nog vele andere activiteiten. Zo is er een reportageteam, dat in 2002 De Leidse Spiegel heeft gemaakt: een verslag van gebeurtenissen in Leiden om de eeuwwisseling; nu te vinden in het Regionaal Archief te Leiden.
De LVSL beschikt over camera’s en een regieset om gebeurtenissen life te kunnen weergeven. Zo is de LVSL vaak actief in de Pieterskerk om daar gebeurtenissen op TV-schermen weer te geven, zodat evenementen intensiever gevolgd kunnen worden door het publiek, dat achter pilaren zit en weinig of geen zicht heeft op het podium.

De LVSL heeft de film De Leidse Sleutel, de eerste 3D speelfilm gemaakt door een Nederlandse amateur vereniging gemaakt; o.a. beschreven in Video Emotion.

 

Naast het filmen en alle andere activiteiten is ook de gezelligheid belangrijk. Zo wordt er ieder jaar een Uitdag georganiseerd, waarop weer lustig gefilmd wordt, is er de nieuwjaarsviering, is er de zogenaamde reportagedag, enz.

De LVSL is nu 70 jaar jong en bij die club zien ze de toekomst zonnig in.

Steeds weer wordt er door de Activiteitencommissie binnen de club bedacht wat er aan programma geleverd moet worden. Als er een activiteit succesvol verloopt, is de Activiteitencommissie al weer aan het bedenken wat er moet gebeuren als die activiteit weer minder zou kunnen gaan lopen. Dat is waarschijnlijk het succes van de LVSL: blijven vernieuwen waar nodig en behouden wat goed is.

André v.d. Tuijn, voorzitter LVSL.

IMG 9514