LOVA LAAT ZIEN 2006

 

Aflevering 1      27 november 2006 uitzendingen om 17.00 uur, 19.00 uur, 22.00 uur

*Kanne                                     12 min.
Kanne is een pittoresk dorpje in België vlak over de grens bij Maastricht, waar de laatste tijd veel veranderd is. De maker vraagt zich af wat er nog over is van de gemoedelijke sfeer van vroeger? Kanne is een documentaire van Huub Boyens, lid van de LAS Maastricht.

*Schilderen met de camera        4' 30"
Schilderen met de camera is een natuurfilm met prachtige poëtische opnamen. Filmer Hans Lenssen uit Heerlen heeft de camera duidelijk als penseel gebruikt. Hans is lid van VFC VIDEOOM uit Heerlen

Aflevering 2      4 december 2006 uitzendingen om 17.00 uur, 19.00 uur, 22.00 uur

*As de veugel vluchten               3 min.
Deze natuurfilm is met een fotografisch oog gemaakt door Hans Lenssen uit Heerlen. Hans heeft een goed gevoel voor de natuur op zijn mooist en is de romanticus en poëet onder de Limburgse filmers. Hans is lid van VFC VIDEOOM uit Heerlen.

*Limburg nummer ein                3 min.
Filmer Peter Brouwers uit Oost Maarland heeft deze muziekclip gemaakt. Voor een bronsgroene muur heeft hij de door zanger Roy Willems in het Limburgs vertaalde tekst van een song van de "Mavericks" op een speciale manier verbeeld. Peter is lid van de LAS Maastricht.

*Verboden gebied                      10 min.
Samen met de actiegroep Groen Front kwamen de bewoners van Schinveld in beweging tegen het kappen van bomen voor de landingsbaan van de AWACS vliegtuigen. Om dat te voorkomen werd het bos bij Schinveld bezet. Filmster Map Baggen uit Heerlen was er met haar camera bij. Map is lid van VFC VIDEOOM uit Heerlen.

Aflevering 3     11 december 2006 uitzendingen om 17.00 uur, 19.00 uur, 22.00 uur

*Het Opstel                              5' 10"
Een kind moet van school een kort en krachtig opstel maken over een familiebezoek. Filmer Peter Brouwers bedacht het verhaal, liet zijn dochter acteren en filmde en regisseerde alles zelf. Peter komt uit Oost Maarland en is lid van de LAS uit Maastricht.

*Freerok style                           6 min.
Man heeft een uitzonderlijke hobby. Filmer Jef Caelen uit Geleen bedacht het originele verhaal en laat ons kennis maken met een bijzonder personage. Jef is lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub.

*Ich weur harstikke gek             4 min.
Ich weur harstikke gek is een muziekclip van de Maastrichtse dialect rapband De Pikkatrillaz. Of filmer Peter Brouwers uit Oost Maarland na het draaien van deze clip nog psychiatrische hulp heeft moeten zoeken, is ons niet bekend. Peter is lid van de LAS Maastricht.



Aflevering 4      18 december 2006 uitzendingen om 17.00 uur, 19.00 uur, 22.00 uur

*Vroeger bestaat niet                 14' 30"
Een bejaard echtpaar gaat een dagje naar Sittard. Dat is de stad waar ZIJ voor de oorlog als kind heeft gewoond. Makers zijn Wim Bongers uit Geleen en Henk Teunissen uit Hoensbroek. Beiden zijn lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub.

Drie Extra Extra Large (EEL) uitzendingen

Aflevering 1    25 december 2006 uitzendingen van 10.30 –11.30 uur en van 12.30-13.30 uur

*De Wonderbaarlijke Mandarijn              22 min.
De filmers Leo Baeten en Henk Teunissen, beide lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub, wilden al jaren een dansfilm maken op Bèla Bartoks muziekstuk "De Wonderbaarlijke Mandarijn". Ze kwamen via het Huis voor de Kunsten Limburg in contact met mensen van de Vooropleiding Dans in Venlo, Dansschool Anita Meijer en The Floor Burning Crew. Adriaan Luteijn, van Introdans uit Arnhem, werd gevraagd een choreografie te maken. Het thema van deze film is een botsing tussen twee culturen, waarbij de fysiek ingestelde groep de overhand lijkt te hebben over een geweldloos overkomend persoon. Toch kan geweldloosheid verandering teweegbrengen.

*Gerechtigheid                                      20 min.
Het is winter en de tweede wereldoorlog loopt op z'n eind. Op een van de moeilijkste momenten in hun leven vragen een vluchtende Duitse soldaat en een Limburgse vrijheidstrijder zich af of er nog gerechtigheid bestaat. Maker is Huub Bervoets uit Stein. Huub is lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub.

*Winterjuwelen                                     3' 30"
Poëzie uit Parkstad. Prachtige winterse natuurbeelden kundig door Hans Lenssen met de camera gevangen. Hans is lid van VFC VIDEOOM uit Heerlen.

*Amazozo                                            4 min.
Maker Hans Lenssen uit Heerlen heeft in deze film op een speelse manier met het licht geëxperimenteerd. Hans is lid van VFC VIDEOOM uit Heerlen

Aflevering 2    26 december 2006 uitzending van 10.30-11.30 uur

*Nexus                                                19 min.
De jonge filmer Berry van der Vorst uit Venlo heeft de LOVA aangenaam verrast door afgelopen mei met NEXUS het eerste 4XF jongeren filmfestival te winnen. 4XF staat voor Fast Forward Film Festival. Nexus is een volwassen film met een volwassen thematiek. Berry zelf omschrijft zijn film cryptisch: “Toen. Vroeger. Nu. Voor altijd.” Nexus is een film die ook na 19 minuten nog doordraait in je hoofd.
 
*Cinemascoop                                      20 min.
Wim en San leven min of meer langs elkaar heen in hun eigen wereldje. Dat leventje wordt voor een groot deel bepaald door hun hobby's. Over hun relatie is een grauwsluier gekomen. Om aan de sleur te ontkomen, gaan ze samen naar de film. Daar beleven ze in de wereld tussen fictie en werkelijkheid een amusant avontuur. Maker is Urbain Appeltans uit Opglabbeek, België. Urbain is lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub.

*Het laatste oordeel                              19' 37"
Fons, de zoon van de oude dementerende arts Gijsbert wil weten wat in het verleden de sfeer verpest heeft thuis, voordat hij zich definitief een oordeel vormt over zijn vader. Deze speelfilm is geschreven en geregisseerd door Jef Caelen uit Geleen. Jef is lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub.
Drie Extra Extra Large (EEL) uitzendingen

Aflevering 3     1 januari 2007 uitzendingen om 11.00 uur, 13.00 uur en 15 uur

*De Nacht van de Wolf                          30 min.
De Nacht van de Wolf is een verfilmd verhaal naar een boek van Sandra Berg. Het verhaal speelt zich af in de Peel en dat inspireerde Filmclub Weert tot deze thriller/whodunnit. Ze bewerkten het verhaal tot een scenario, zochten acteurs en locaties en gingen aan de slag. De Nacht van de Wolf is een groepsproductie, Filmclub Weert heeft er ruim een jaar aan gewerkt.

*Op zoek naar licht                               28 min.
Een jonge sterrenkundige kiest niet voor de ruimtevaart maar voor het kloosterleven en treedt in bij de Norbertijnen in de Abdij van Berne. Deze documentaire is gemaakt door Leo Baeten uit Sittard en Wim van Velzelt. Leo Baeten is lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub.


Geplande losse film

Uitzending  op 26 december 2006  om  12.30 uur

*Wonen in een klooster                         25 min.
Documentaire van Peter Brouwers uit Oost Maarland over het Maastrichts klooster ‘De Beyart’, dat sinds enige tijd is verbouwd tot woonzorgcentrum voor 160 religieuzen en niet-religieuzen. Peter is lid van de LAS Maastricht.


Nog niet geplande losse films

*Haar Stille Weg                                   24 min.
Een prachtig emotioneel portret van een hele sterke spirituele vrouw. Zuster Petronel wordt gevolgd op haar levensweg als religieuze in Indonesië en Nederland. De kijker is getuige van haar volharding om haar roeping en idealen trouw te blijven, ondanks de vele beproevingen en tegenslagen in haar leven. Maker is Leo Baeten uit Sittard. Leo is lid van de Geleense Smalfilm- en Videoclub.


*Bewoners van kasteel Stein                  21 min.
Kasteel Stein onderging onlangs de zoveelste transformatie. Wie woonden en verbouwden kasteel Stein door de eeuwen heen? De film leidt ons door de geschiedenis. Dit historische portret won in 2006 de LiFVA prijs. Deze filmprijs wordt jaarlijks toegekend aan een Limburgse film met de grootste cultuurhistorische waarde. Makers zijn de leden van de Cineastengroep Maaskant uit Stein.

*Fuck you                                1' 40"
Een oude vrouw wordt op straat van haar tasje beroofd. Daar is ze niet van gediend, maar wel op voorbereid. De oude dame neemt haar maatregels. Videokollektief Weert maakte deze korte en krachtige speelfilm.


Algemene LOVA INFORMATIE voor op teletekst, websites of in perspublicaties

De LOVA is de Limburgse Organisatie van Amateurfilmers, bestaande uit 15 clubs en een aantal losse leden. In totaal zijn er ongeveer 250 mensen lid van de LOVA. Elk jaar produceren deze amateurfilmers tussen de 80 en 100 films. Met deze oogst organiseert de LOVA meerdere filmfestivals. Via het L1 programma Lova Laat zien wordt een deel van de jaarlijkse amateurfilmproductie in Limburg op televisie vertoond. Meer informatie over de LOVA vindt u op: www.lova-limburg.nl

Met vriendelijke groeten,
Hay Joosten